Monday, April 18, 2011

Cerita Penuh Pasal Kahwin

Dear Diary (diary la sgt klu setahun blh bilang entry yg ado..hehhee). Sy betul2 blogger yg pemalas T_T tambahan life skrg yg sgt busy..ampunkan aku ye blog? =P

Hanya sekadar nk biarkan blog ni ade coretan psl wedding sy..
Nikah date: 18 Mac 2011..di masjid Nilai, N9. My cayang yg slalu nebes hanya sekali lafaz! *wink*
Sanding date: 19 Mac 2011. di Dewan MPN, Nilai.
Tandang date: 26 & 27 Mac 2011..di Melaka.

Jgn buang masa..Let's storry2 on my Wed-days =) together with pictures =) Gambar official dr OP (majlis Nilai) xdpt lg..Majlis Melaka OP nye hanyalah mysis! hihihi Percayalah ini entry yg plg pnjg pnh aku wat khas untuk korg...hahhahaa...enjoy


1) I didn't hire Fopular MUA (Make up artist), but sumpah I like my make up damn much ;-) Thanx kak yanti a.k.a my mak andam ler..butik kat Nilai. She Always come with a new outfits..

2) Me with my adik...I rent this outfit from my mak andam. save budget sket =) n since I think I'm not going to wear my bling2 baju nikah again klu i tempah..but those who has budget, why not aite? =)

3) My husband...Sebenarnye ade 2 cincin..1 for me, 1 for him..pas hubby i dah sarungkan cincin, siap leh trlupa lak nk sarungkan cincin utk dia..wahaha..ape ntah aku ni..I was nebes at that time..but lucky me my OP (Official Photog) ingatkan..

4) Moga aku jd isteri yg solehah...Amin =)5) Few picture from my OP. yg lain x siap lg...this is my wedding dress on 19 Mac..from D'Inai boutique (Owner kak yanti) I damn lurv it! =)6) Sebelum g dewan...aku melaram sat kt ruang tamu umah..hehehe



7) Alamak..salah upload..ni patut awalkan? hehe..ni gambar masa make up..ye time ni masih serabai rambut ku itu ^_^

8) Sampai dewan MPN nilai..time ni hujan gerimis2 turun..hujan rahmat for me..nasib sekejap je ^_^ and..yeah, not forgetting my parasol umbrella...bought in Japan =)

9) Train dress yg sangaaat aku rindu nak pakai, pakai & pakai lg ^_^


10) pintu gerbang time ^_^ tgkle sedara2 yg sdg sibuk perhatikan flower girl n flower boys itu..hehehe..uit korg, pndg pengantin le... =P

11) Subhanallah..betul ke arini turn kitorg lak jd pengantin? Awesome...selalu tgk org kawen je..hik hik.

12) Si comel kami ^_^ tabur2 petals itu =) Pengawal mereka: Kak Fatin standby kot2 diorg ade yg cengeng..tq fatin, nasib suma ok =)

13) Doa atas pelamin sambil tutup mata..rehat jap..hehhee


14) Us with my sistas =) U ollls pon pakai pink..cyg korg =)

15) Duduk di pelaminan =)

16) Wedding favours... =)

17) My Ayah with Dato Aziz Singah..

18) My lil cousin ^_^ Ashraf & Hannah...

19) Pengapit kami yg berdedikasi & sporting..siap teman pengantin drive thru kt Mc D beli nugget b4 g dewan..hehehe...TQVM =)

20) yeah..makan time lol walaupon kita dh drive thru Mc D ngan pengapit kan yaaang? hehe

21) Suapan untuk hubby..ye, aku hampir trjolok sudu tu ke tekak suami..hehehe, ampon =)

22) Nak jugak... ^_^

23) Us with our wedding cake... =)

24) Jep n atul...kwn my hubby..tq laling for coming ^_^


25) Kiss ank atul n jep yg super comel ^_^ amek berkat..mmuah...

26) Waaah..mcm bergossip lak aku ni..hehehe =)

27) My lovely cousin forever =)

28) My hot aunties..suma cun.I like ^_^

29) Suprise from Ayah> he invite his friend main violin..so suwiiittt..tq ayah ^_^

30) 3 lil sweetiee =)

31) Behind the scene =)

32) My bridemaids yg byk membantu..tq so much laling2

33) My guest book booth ^_^ Tq, Anim n ina jagakan...ramai yg sign...

34) Full view of my dewan =) Pink-White theme..My favourite colors all time..

35) Majlis Melaka-I choose songket.. Lovin it..

36) Captured by my sis...kt Melaka xde OP..Again, I know how to save my pocket..hihihi...nasib hasil gambar not bad =)37) Us tgh brjalan =)

38) Mari bertentangan mata..hehehe..tetibe =P

Kesimpulan:
I love both of my wedding (Nilai & Melaka)...really2 much. Some people do ask me 'nampak mcm u spend a lots on ur wedding?'..actually, I didnt babes. =) Aku x byk duit hokeh =) What I did was cut cost here and there selagi boleh.. and selagi I can D.I.Y (do it yourself), I did.hehehe. but I do start all my wedding preparation since last year.while I was in Japan, sambil I focus on my Msc research, I did wedding research too..hehhee.. google kan ade..so do search ^_^ klu xtau, tanya ex-B2B..especially bloggers. they dont mind to share with u.. =) alhamdullillah..

Percayalah rezeki kahwin itu pasti ade di mana-mana..mcm aku pon xsangka, saudara byk sgt membantu..ade yg sponsor dan sumbangkan mcm2..pastu bile nk buy something, selalu je owner kedai kasi murah (selalu lak tu..mmg x sangka).. My mak andam, kak yanti from D'Inai Boutique kebetulan was close with me n mak..time tunang pon ambik dia...rate harga yg ditawarkan kepada kami, I must say, sgt2 affordable..I do tell her my rough idea, cmne i nak for pelamin, she make it as what I wish..pink+white, simple yet nice.. and baju, rasanya berkali2 aku tukar..tp kak yanti cool n blh tolerate ngan kehendak customer.. xde marah2...biasala, customer mcm2 hal la kak kan? hehehe...mula2 nk pink, pastu tiffany, last2 aku choose white..new design from her boutique. n alhamdulillah, I'm the 1st who wear it. Tq kak ^_^ B2B yg nak kawen area N9/selangor, klu nk tau phone num, do drop ur comment here k..Kak yanti was highly recommended by me ^_^

n 1 more..my catering, I do hire Impian event catering, based in rawang...serious jauh gile kan? kan? hehhee..at 1st, me n mak was a bit ragu2 jugak sbb jauh, takut ade ape2 jd...we both do make research, selak majalah pengantin & internet..aku siap pnh msg 1 of blogger yg pnh gune service mereka ni tau..tanya ok ke x..but sadly i forgot nama blogger tu (but a bunch of roses for u darling).. alhamdulillah, she gave me a good review on impian event catering ni... n mmg betul, they gave a good service dengan harga murah, makanan sedap, siap bg aku ngan mak kompang n DJ suma.I must say, I like them ^_^ Alhamdulillah...kdg2 kita x perasan kan..but that was so called rezeki Allah ^_^

Ok, citer bab bad scene lak, I do believe suma majlis pon akn ade yg trlepas pandang kan? Mane ade yg perfect dlm dunia ni tol x? contohnye mcm aku...trlupa nk soh org letak telur dlm favours V.I.P (so, hanya bekas kaca bentuk telur vintage yg mereka dpt)..Im soo sorry for that T_T, lagu masa jln ke dalam dewan xdpt psg sbb x suite dgn Cd player DJ tu (Aku dh siap pilih lagu Anuar zain hokeh..hahhaha..Sedetik lebih tu. =P ) and ade la lg few things diluar kawalan kami masa itu =) apepon, kami mohon ampun dan maaf atas kekurangan tersebut ye wahai tetamu2 kami sekalian =) terima kasih sbb dtg.. We are so happy tgk muka2 yg dijemput ramai yg dpt hadir..Alhamdulillah...n kami dpt byk hadiah..Tq so much...

aku siap pnh trdengar org mengumpat wedding Sheikh Muzaffar masa aku naik bas.hahhaa..diorg ckp, taula angkasawan, xkan baju potong kek pon ala2 futuristik, siap kek roket..biasala manusia kan..mesti ade je kepoh2 kt belakang padahal satu sen pon ko xkeluar, byk bunyi lak! hehhee... and kepada mulut2 pengkepoh yg ade mengumpat wedding aku kt belakang ke (ofcourse la ade kan..), yg komen make up aku ke, lipstik cair ke, makanan ke, hantaran ke, nape aku pilih white nikah&sanding ke, nape aku pilih songket merah oldskool bg korg ke, aku nk ckp ni je... 'pedulik ape aku ngan ko nyer komen..Aku suka, y i shud care kan?pastu cuba ingat2 blk wedding kau dulu ataupun future majlis ko, perfect ke? selak album kawen kau dulu, lipstik n blusher merah ala2 kena penampar itu yg ko kata cantik, terpulangla kan..itu taste ko..tp diam2 sudeh. ingatla, satu2 majlis tu adalah hak tuan rumah, hak pengantin..so suka ati akula nak pakai cmne, bdn aku ok? =) Kdg2 kita suka sesuatu benda, tp org lak x brkenan..those yg x berkenan, toksah mengumpat2, klu ko suka, ko jela pakai/buat..kan senang tol x? =)

Apepon, aku sangat suka majlis kahwin ini...kenangan sepanjang hayat buat aku dan suami. akan tersimpan rapi dlm memori..kepada seluruh keluarga me n husband, syukran3x diucapkan..tanpa korg, it was impossible for us to make this ceremony. Special thanx goes to mak n ayah, yg membantu aku dr segi moral support, yg xpnh turn me down, sentiasa ade disaat aku menangis, disaat aku hadapi masaalah, terima kasih Ya Allah..Aku xsuka org yg memekak itu ini, bg org stress, tp xdela membantu pon... hmm..waaah, byk gile aku ckp dh ni..hahaha...okla..

As a conclusion (waah, trpinjam ayat thesis aku jap.hehehe)..At the end, pernikahan yg menyatukan kita dgn pasangan itu yg lebih penting dari segala-galanya, kan? that was so nice moment..moga jodoh nurul fariha & muhamad Rasul kekal ke akhir hayat..amin ^_^







21 comments:

  1. sumenya cantik! hana suka je..nape ada org sibuk2 nak ngumpat tuh..huhu..

    ReplyDelete
  2. Babe, muke u ade iras Betty Benafe ek? baru perasan. I love u dressssssssssssssssssssssssss ya amat! Make up pon cantek, berseri wajah! Somehow, i mmg suke gile tgk org pakai songket but when it comes to me, nampak sgt besar gergasi dan hodoh :(
    Congrats babe! Sorry tak dpt dtg. FRUST!

    ReplyDelete
  3. love ur dress n pelamin! cantek bangatt!

    ReplyDelete
  4. hana: biasala babe..hukum dunia, byk mencaci dr membantu..waaah ayat i.hehehe ^_^

    lynda: hahaha...yaaang, u org yg ke berapa ratus ckp cmtu..tp ntah nape klu i tgk cermin segala sudut i xrasa sama..by the way, tq sbb u suka dress tu...i pon suka yaaang =)

    didie: tqvm sweetie ^_^

    ReplyDelete
  5. A'ahh.. btul ckp lynda. I baru nak tegur. muka u mmg ade iras betty benafe ekk..?? BTW, u r a gorgeous bride!! :D

    ReplyDelete
  6. wah!!mmg lucky fariha!!:)moga2 t dba pun t lucky mcm fariha gak:)

    ReplyDelete
  7. nyomel: u mmg comel sbb ckp i cmtu.Alhamdulillah ^_^ Segala pujian buat Allah.

    dba: goodluck dear..yg penting jgn stresskan diri dgn hal2 yg remeh temeh..enjoy ur wedding days =)

    ReplyDelete
  8. semua cantik...simple but sangat cantik! love ur dress for nikah n sanding!

    ReplyDelete
  9. suke sgt gmbr u mgadap depan tapi paling ke belakang tu..dress terserlah gorges!

    ReplyDelete
  10. syima: ur word so comforting dear..tq ^_^ klu i ade budget lebih time tu, mmg i teringin nk tempah, tp bkn rezeki i kt situ.. nasib i dpt sewa baju yg not bad..credits utk kak yanti tu ^_^

    Kina: tq kina...nk ikutkan i, mmg keras jek sbnrnye..hahaha..nasib mak andam pon kaki modelling..dia yg ajr.. =)

    ReplyDelete
  11. dear,muka u iras betty benafe la..cantik...semuanya soo nice...

    ReplyDelete
  12. veelara: tq so much dear =) Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  13. haah..muke u mcm betty..sume pon cantik..suke!! congratulation dear..=)
    moga kekal sampai syurga ~

    ReplyDelete
  14. cantik, do you mind bgtau D'inai tue kat mana? i tgh survey butik utk mjls bertandang kt s'bn

    ReplyDelete
  15. cikkin: tq so much dear =)

    aurikelsan: butik ni kat taman semarak, nilai.owner kak yanti..ni i bg num phone dia k =) 017-2507737.. nanti u quote name i 'fariha' kt dia ye^_^ mane2 B2B yg brkenan ngan service kak yanti D'Inai hasil dari bacaan blog ni, sy hrp suma dpt quote nama sy kt dia k..hehe..tq.

    ReplyDelete
  16. songket tu mmg cantik kt kau. sebab kurus kot...ah jeles....nk kurus gak....

    cepat buat entry camne boleh kurus...

    om114 jengka.

    ReplyDelete
  17. uit beb..hehhee..i didnt consume any pills..aku disiplin kan diri..jaga makan n rajin workouts kt gym..tu je =)goodluck ek! xsabar tunggu ko kawen ;-) jgn lupa jemput k

    ReplyDelete
  18. cantiknye pelamin pink putih tu~ suke~

    ReplyDelete
  19. cantiknya ur wedding dress.. n mekap gorges.. =)

    ReplyDelete
  20. ur dad pelakon tu kan? anyway lawanya bajuuuuu :)

    ReplyDelete
  21. choclairissa: tq yayaaang ^_^ a simple pelamin.

    nida: byk kali i tukar baju tu..pening mak andam..hahaha.tukar dlm 2minggu b4 kawen..agak gile =P

    mysarah: i pon suka baju tu babe =)kain x panas..

    ReplyDelete